WEBBTIDNING OCH HEMSIDA FÖR MODERATERNA I SALEM
Onsdagen den 28 oktober 2020 - klockan 14:33
KRÖNIKA, Lennart Kalderén

Statsministerns "Trumpifiering" - fördomar på låg nivå


2019-08-23Nu får Stefan Löfvens och Morgan Johanssons förlöpningar i veckan sin välförtjänta granskning. Ulf Kristersson skriver att “Statsministern tappat kontroll över Sverige”. Olof Ehrenkrona skriver i SvD att S tar täten i Trumpifieringen av svensk debatt. “Det är ingen kvalitativ skillnad mellan stats- och justitieministrarnas utpekande av en viss samhällsklass som motorn bakom den grova brottligheten och Trumps agitation”, skriver Ehrenkrona. “Trumpifiering”, genom ogrundade utpekanden spela på vissa väljargruppers fördomar.

“Vi vet att den största konsumtionen har vi i de välbärgade områdena. Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen. Brottsligheten och skjutningarna sker i andra områden.” (Stefan Löfven i DN)

“Det är i stor utsträckning överklassen som håller igång narkotikahandeln i storstadsområdena.” (Morgan Johansson på twitter i förra veckan).

Olof Ehrenkronas krönika är på pricken. När Stefan Löfven drar Danderydskortet och Morgan Johansson gör en “klassanalys” är det manövrar i gammal S-tradition. Höginkomsttagare generellt, svenska medborgare med hemvist i vissa kommuner, medmänniskor med “fel” härkomst i det ståndssamhälle som vad gäller riksdagen avvecklades för 150 år sedan, alla är de måltavlor för en moralisk skuldbeläggning av sällsynt obehagligt slag. I dessa misstänkliggöranden blir många av oss kollektivanslutna, även om vi har lägre inkomster än statsråden själva. 


Man frågar sig stillsamt hur mycket reflektion och eftertänksamhet som ligger bakom dessa förlöpningar? Här finns två alternativa svar. Brist på eftertänksamhet - yttrandena är impulsiva. Eller, avsevärd reflektion, de vet att det är ett spel på fördomar som på något sätt lönar sig i ett genompolitiserad samhällsdebatt med känd medielogik. När det skrivs om skjutningar i något utsatt område ska journalisterna styra reportagebilarna längs E18. Snart i en GPS nära dig.


Jag vill hoppas och tro att denna sinistra opinionskalkyl inte röner framgång. Ytligheten är bara alltför pinsam. Ändå kan vi räkna med repetitioner, i ett allt tuffare politiskt klimat. Duon statsråd med högst formell status har satt ribban. Men den ligger på backen.


Kommentera     Skriv ut


DagensSalem.se
Ansvarig utgivare:   Kalderen
Webmaster:   Kalderen