WEBBTIDNING OCH HEMSIDA FÖR MODERATERNA I SALEM
Torsdagen den 6 maj 2021 - klockan 21:07
KRÖNIKA: LENNART KALDERÉN

Den 11:e timmen på den 11:e dagen i den 11:e månaden


2018-11-12Ett fält som flödar över av vallmo är bland det vackraste man kan se. Vallmofälten finns på många håll men de gyllenröda åkrarna i Flandern är inte bara anslående i sin skönhet, de var också skådeplatsen för den ohyggliga tragedin 1914-1918. 

Första världskriget flammade upp när nationalismen och rädslan för att utebliven mobilisering fick fullt utflöde. Demokratin var ung och sällsynt, de internationella strukturerna fanns inte, det kollektiva minnet av krigets hemskheter var inte på plats. Barbara Tuchman ger i "Augusti 1914" en uttrycksfull skildring av denna malström i historien.

När 100 årsminnet av vapenstilleståndet 1918 idag högtidlighålls som "A day of remembrance" finns det oerhört mycket av lära av den hågkomsten. Det var miljontals män och kvinnor som offrade sitt liv för att vi inte ska glömma. 

Den franske presidenten Macron talade vid Triumfbågen och manade till att skilja på nationalism och patriotism. Med min översättning blir budskapet följande:

"Patriotism är motsatsen till nationalism. Nationalism är att svika patriotismen. Genom att uttala 'våra intressen först, vem bryr sig om andra', då raderar vi ut det som måste vara de främsta egenskaperna för en nation, det som ger nationen liv, det som gör en stor och det som är grundläggande: dess moral." 

Ett tänkvärt budskap, inspirerade av en hundraårig tragedi, fullt giltiga på vår verklighet idag.

Skriv utDagensSalem.se
Ansvarig utgivare:   Kalderen
Webmaster:   Kalderen