WEBBTIDNING OCH HEMSIDA FÖR MODERATERNA I SALEM
Torsdagen den 6 maj 2021 - klockan 21:53
SAMTIDSHISTORIA

Kärleksfyllt tal till George H W Bush


Lennart Kalderén 2018-12-09


Världspolitiken är oftast en uppvisning i torra, abrupta uttalanden där empatin inte triumferar. I bjärt kontrast till USA:s nuvarande presidents twitter-styrda impulser såg jag i veckan förre presidenten George W Bush's tal till sin far, f d president George H W Bush, som nyligen gick ur tiden. Anförandet var personligt, kärleksfullt, humoristiskt och gripande. Samtidigt var det också ett avslut på ett viktigt kapitel av en persons starka bidrag till samtidshistorien.

George H W Bush deltog i andra världskriget och sköts ned över Stilla Havet. Han tjänstgjorde i amerikanska utrikesförvaltningen på flera poster, bl a som CIA-chef. Han var affärsman. Som vice-president under Reagan var han med om att avsluta Kalla kriget. Under Bush's tid som president fick han se sin kamp för friheten triumfera när Berlinmuren revs. Han tog också ledningen för att stoppa Saddam Hussein i "Operation Ökenstorm".

Talet, som hölls med samtliga nu levande nuvarande och f d presidenter på första parkett kan du uppleva genom att klicka härhedan. 


Se talet här.

Skriv utDagensSalem.se
Ansvarig utgivare:   Kalderen
Webmaster:   Kalderen