WEBBTIDNING OCH HEMSIDA FÖR MODERATERNA I SALEM
Torsdagen den 6 maj 2021 - klockan 21:03
SALEMS CENTRUM 50 ÅR

Blåshål blev inglasat med system, och nu?


Lennart Kalderén 2018-11-18

(Bild: Farzana Khan) 
(Bild: Farzana Khan) 

(Bild: Jan Qvarnström)
(Bild: Jan Qvarnström)

Det var mycket folk i Salems centrum i lördags när centrum firade 50 år. Centrumägaren och deras driftföretag bjöd på film och tårta. Salems Hembygdsförening hade ordnat en mycket fin fotoutställning om centrums framväxt från skogs- och åkermark till marmorerat innecentrum.

Undertecknad hade fått förmånen att hålla tal vid jubiléet. Salems centrum var ju en del av miljonprogrammet. Här fanns det mesta när det invigdes 1968 av dåvarande kommunikationsministern Svante Lundqvist, S. Det var verkligen festligt, folkligt och fullsatt berättar tidningsklippen.

Själv kom jag till centrum som 15-åring 1973, uppväxt nära Skogås centrum som också invigdes 1968. Där fanns inga statsråd vid öppnandet, mig veterligt, däremot Ola & Janglers och Tore Skogman som uppträdde. 

Salems centrum var första året det stället man släntrade över till från Säbyskolan för att köpa godis från dåvarande kiosken vid ICA Profilen (där spelhörnan nu ligger). Ett år senare blev Posten i centrum en arbetsplats på lördagar, nybliven postiljon på deltid som man var (extra lördagsbrevbärare). Postkassörskorna skötte utbetalningar och paket inne i postlokalen (där "Boulehall" nu ligger), vi brevbärare cyklade ut från infarten på baksidan med tusentals och åter tusentals brev, tidningar och gruppkorsband.

Salems kommun har väldigt många invånare som trivs men trots det alltid varit en av Sveriges mest köpotrogna befolkning. Vi åker till Botkyrka, Skärholmen eller Södertälje för att storhandla. Därför har Salems centrum alltid fått kämpa med ett kundunderlag som räcker till för just det köpcentrum vi har, men inte till så mycket mer. Det främsta exemplet är livsmedelsaffärerna. Från början fanns både ICA och Konsum, men sedan många år är ICA ensam herre på täppan (förutom en kortare period med Netto). Från kommunens sida har vi varit angelägna om att det ska finnas en stor livsmedelsbutik för att så många som möjligt av salemsborna ska kunna klara av så mycket som möjligt av sitt veckohandlande här på hemmaplan. 

Ett lyft för Salems centrum blev det när kommunen lyckades få Systemet att etablera en butik här runt 1990, ett gott alternativ till de - dåvarande - köerna i Tumba och ytterligare en länk i kedjan av utbudet på hemmaplan.

Men Salems centrum hade en nackdel, det var ett blåshål där vindarna svepte i butiksgångarna ibland ackompanjerade av ett duggregn som föll över ihopkurade konsumenter som gick längs husväggarna. Därför var det ännu ett lyft när kommunen i en affär med Svenska Bostäder (som då ägde hyrelägenheterna i Salemsdelen) kunde få centrum inglasat. Ledande bakom såväl Systemets etablering som inglasning var min företrädare Christian Öhlin. Bra jobbat!

Kring 1990 byggdes också nya hus kring centrum: Säbyhus och "Vårdcentralhuset" och Säbyborg på andra sidan Säbytorgsvägen. Ända sedan 1968 hade fritidsgården Träffen funnits i centrum, där Second Hand-butiken nu finns samt i nuvarande Miljö- och Samhällsbyggnadsförvaltningens lokaler på nedsidan. Eftersom det var ont om boende och kunder i centrum på kvällstid när "Träffens" hade öppet var det "fritt fram" vid stängningstid och en del incidenter och stök inträffade. Kommunen fattade därför beslut om att anlägga "Ungdomens Hus" uppe vid Skogsängsskolan.

Idag står Salems centrum inför en stor omvandling. Förhoppningsvis ska vi få fram ett projekt med minst 400 nya bostäder, bättre parkering och fler kontorsytor. Vi ser framtiden an med tillförsikt och konstaterar att Salems centrum står sig ganska bra. 

Jag vill rikta ett tack till centrumägaren och driftföretaget Paliro för detta firande och önska lycka till de närmaste 50 åren. Ett stort tack också till Salems Hembygdsförening för den fina fotoutställningen med väldigt intressanta bilder från Salemstadens tillblivelse.

Skriv utDagensSalem.se
Ansvarig utgivare:   Kalderen
Webmaster:   Kalderen