WEBBTIDNING OCH HEMSIDA FÖR MODERATERNA I SALEM
Torsdagen den 6 maj 2021 - klockan 21:12
S-UTJÄMNINGSFÖRSLAG

Salem tappar 3,8 miljoner


2019-08-23


I söndags lanserade Stefan Löfven förslaget att skatteutjämningen ska skärpas så att 1,8 miljarder ytterligare ska gå från storstadsregioner till glesbygden.

-  Vi går in i en budgetperiod där vi redan nu ser att det blir besvärligt och vi tvingas göra effektiviseringar. Det är tillräckligt pressat redan innan. Då kommer regeringens förslag som innebär att Salem tappar 3,8 mn 2020, det motsvarar 6 lärartjänster, säger Lennart Kalderrén, kommunalråd för Moderaterna i Salems kommun.
 
-  Salem är ingen "rik kommun", däremot har vi en välskött ekonomi. Hur definieras en rik kommun eftersom skatteutjämningen neutraliserar över 90% av inkomstskillnaderna? 

Sedan många år har vi ju ett utjämningssystem där kommuner med högre skattekraft får betala till de med sämre förutsättningar. Det är alltså inget nytt politiskt grepp att "rika kommuner" ska betala till andra. 
 
- Det vore rimligt om staten tar något ansvar och hjälper till att betala något de själva vill besluta om. Glesbygden har problem med avfolkning. Men storstadsregionerna måste ju betala för nya förskolor och skolor beroende på inflyttningen, avslutar Lennart Kalderén. 

Skriv utDagensSalem.se
Ansvarig utgivare:   Kalderen
Webmaster:   Kalderen